Wat te regelen bij overlijden

We zijn waarschijnlijk allemaal bekend met een overlijdensbericht, of het nu van familie of vrienden is. Dit is natuurlijk een heftige gebeurtenis, maar het is beter om te kijken naar de toekomst in plaats van te rouwen. Een goede eerste stap is het bijhouden van een checklist. Deze lijst geeft aan wat u allemaal behoort te regelen wanneer een naaste is overleden. Dit kan betrekking hebben op de woning, maar ook op verzekeringen en persoonlijke spullen. Daarom is het misschien verstandig om onderstaand artikel goed door te lezen, zodat u weet wat u te wachten staat mocht er iemand overlijden.

Prioriteiten

Na het krijgen van een bericht van overlijden, is het noodzakelijk dat u meteen een aantal zaken duidelijk maakt. Het is namelijk van groot belang dat het nieuws zo snel mogelijk bij de juiste personen terecht komt. Vanzelfsprekend licht u eerst de familie en vrienden van de persoon in middels een brief of kaart. Dit staat bij de meeste mensen op nummer 1, omdat zij de meeste waarde hechten aan deze personen. Ook is het belangrijk dat de huisarts ingelicht wordt over het bericht, zodat de arts de desbetreffende persoon afmeldt voor zijn of haar controles en onderzoeken. Ten slotte is het goed om het nieuws door te geven aan een uitvaartcentrum voor het regelen van de begrafenis of crematie. Door deze zaken tijdig af te spreken, houdt u meer tijd over om grotere gebeurtenissen te regelen. Ook bespaart dit een hoop gedoe en spanning.

Alles op een rijtje

Daarna komen persoonlijke spullen aan de orde. Hieronder vallen onder andere abonnementen op tijdschriften, maar ook verzekeringen en lidmaatschappen bij telecombedrijven en diverse clubs. Het is dus verstandig om een overzichtelijk lijstje te maken, wellicht onderverdeeld in verschillende onderwerpen, met alle te regelen documenten van dien. Zo is het duidelijk wanneer u een bepaald lidmaatschap op kunt zeggen en wat er al verlopen is. Ook de woning van de overledene hoort hierbij. Het is voor de kinderen bijvoorbeeld mogelijk om dit pand over te erven of om het zo snel mogelijk te verkopen. Dit kan tegenwoordig geregeld worden bij allerlei bedrijven en instellingen, waaronder Direct Huis Verkopen. Zij zorgen ervoor dat alles soepel en zonder problemen verloopt, zodat u meer tijd heeft voor andere zaken. Natuurlijk houdt u wel het overzicht en maakt u de keuzes.

Toekomstbeeld

Ten slotte komt er een tijd dat er nagedacht moet worden over de toekomst. Willen de kinderen de woning overerven of wordt het te koop gezet? Wil ik alle abonnementen opzeggen of neem ik ze over? En wat moet er allemaal geregeld worden voor tijdens de ceremonie? Dergelijke gegevens dienen ook genoteerd te worden, zodat het een mooi proces wordt.