Wat zou Warren Buffett doen?

Het is toch eigenlijk ongelooflijk? Als Warren Buffett wat zegt, kan dat de markten wereldwijd doen sidderen! Met één uitspraak kan hij de koers dramatisch beïnvloeden! Wauw. Maar goed, zoveel invloed is niet vanzelf gekomen natuurlijk. Warren heeft keer op keer bewezen dat hij het aan het rechte eind had. En wat een groot verschil is met andere ‘experts’: hij praat er niet alleen over. Hij heeft het dan ook zo gedaan! Dus in feite kun je hem op de voet volgen en mogelijk zo ook graantjes meepikken van de waardevolle inzichten die hij heeft, met zijn ondernemingen. In een beleggingsclub werd eens gesproken over Buffett. Hieronder een aantal interessante topics, die aan de orde kwamen.

Warren Buffett is al meer dan 50 jaar actief op de aandelenmarkten en verslaat keer op keer de indices met gemak, zo lijkt het! Eén van de bekendste uitspraken van Buffett was dat het allerbelangrijkste inzicht wat hem heeft geholpen zijn successen te behalen, is om emotie buiten spel te houden. Een aantal emoties die voor velen die beleggen of zich met beleggingen hebben bezig gehouden, die moeilijk in bedwang te houden zijn: overmoedigheid, angst om te verliezen, angst om te weinig te verdienen, hebzucht, jaloezie en gemakzucht.

Beleg in sterke bedrijven

Hij belegt alleen in sterke bedrijven, die over langere tijd waarde hebben gecreëerd voor hun aandeelhouders. Want als de waarde van een bedrijf groeit, dan groeit uiteindelijk de koers van het aandeel evenredig mee. Buffett is dus zeer geïnteresseerd in sterke merken. Zo heeft hij eens een uitgebreide lezing gegeven over de scheermesjes van Gillette. Zij innoveren continu. Ze maken steeds betere mesjes. Veel mensen wereldwijd blijven zweren bij nat scheren. In sommige landen heeft Gillette een marktaandeel tot wel 90% in de scheermessen handel. En wat je zeker weet is dat ze de volgende ochtend weer hun gezicht glad moeten scheren.

Doe alleen dingen die je begrijpt

Zeker in het eind van de vorige eeuw en begin deze eeuw: veel mensen gingen beleggen en keken alleen naar de koersontwikkeling. Er waren bedrijven bij, waarin werd belegd, waarbij ze niet eens wisten wat het product was! Er was hier sprake van gemakzucht en hebzucht. Anderen verdienden er dagelijks veel geld mee, dus waarom ik niet? Volgens Buffett moet je ondernemingen begrijpen. Wat doen ze? Zijn de producten goed? Zit er goed management? Is de spreiding van risico’s goed? Als je het niet kunt overzien of niet de juiste gegevens hebt, dan wordt het een risico.

Koers laag? Dat is interessant!

Veel beleggers dumpen aandelen of blijven weg uit goede aandelen, als de koersen laag zijn. Buffett doet het anders. Als hij een bedrijf heeft geselecteerd, waar hij graag aandelen van zou kopen, dan wacht hij net zo lang totdat de prijs van het aandeel is gezakt tot een niveau wat zeer aantrekkelijk is. Buffett kijkt daarbij naar de langere termijn, bijvoorbeeld 10 jaar. Dan maakt het veel uit of een aandeel nog een paar euro lager staat! Stel een aandeel heeft een potentie van € 100 en kost nu € 12 of € 18. Als het aandeel in 10 jaar inderdaad naar € 100 groeit, dan is het verschil in rendement groot: 5% punten maar liefst. Dat zou bij een investering van € 100.000 een verschil van meer dan 2 ton zijn!

Buffett investeert in principe voor de lange termijn

Je koopt aandelen van mooie bedrijven met goed management en waar je nu minder voor de aandelen betaalt dan dat het bedrijf intrinsiek waard is. Die aandelen houd je lang in portefeuille. Je weet nooit wanneer de koers gaat stijgen, maar de kans dat mooie bedrijven ook weer mooie koersen laten zien, is groot.

Samengevat:

Geduld is belangrijk. Geen overhaaste beslissingen nemen. Geen dingen doen die je niet begrijpt. En ken je cijfers.